Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Новоолексіївська громада» (код ЄДРПОУ: 04353557) був реорганізований і увійшов до складу Приморської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-70 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
Новоолексіївська громада

припинила діяльність, увійшла до складу Приморської громади

08.04.2020 Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє

Дата: 08.04.2020 09:41
Кількість переглядів: 207

Бердянське управління ГУ ДПС

у Запорізькій області повідомляє

Внесок платників Бердянського управління на підтримку української армії  майже 10  мільйонів гривень військового збору

Протягом трьох місяців 2020 року платниками Бердянського управління Головного управління ДПС у Запорізькій області до держбюджету сплачено  понад 9,9 мільйона гривень військового збору.

Порівняно із січнем-березнем минулого року сума надходжень зросла на 0,8 млн грн або 9,0 відсотків.

«Українська армія повинна мати достатньо коштів для захисту країни за будь-яких умов.  Цей аргумент не потребує доведення, оскільки безпека та захист країни, відтак - кожного з нас, вимагають належного фінансування. Оскільки більшість господарюючих суб’єктів  свідомі того, як важливо нині працювати легально, уникаючи фактів «тіньової» зайнятості, до держбюджету стабільно спрямовуються визначені законом платежі», - наголошує начальник Бердянського управління ГУ ДПС у Запорізькій області Оксана Федорова.

Посадовець підкреслила, що оскільки використання неоформленої належним чином робочої сили не лише мінімізує податки до бюджету, а й позбавляє соціальних гарантій, то певну відповідальну позицію в питанні офіційного працевлаштування повинні мати і наймані працівники.

«Офіційне працевлаштування для працівника – це гарантоване Конституцією України право на працю, реалізоване шляхом укладення трудового договору, це трудові та соціальні гарантії, передбачені законодавством України, належне пенсійне забезпечення в майбутньому», - підсумувала Оксана Федорова.

 

Сплата податків та зборів до місцевих бюджетів Бердянського управління – понад 160 мільйона гривень

Як повідомила начальник Бердянського управління ГУ ДПС у Запорізькій області Оксана Федорова, місцеві бюджети Бердянського управління від сплати податкових зобов’язань протягом січня-березня 2020 року збагатились на майже 160,2 млн гривень. Ця сума на 5,5 млн грн більша за відповідний період минулого року.

Зокрема, цьогоріч у березні доходи місцевих бюджетів Бердянського управління склали понад 48,7 млн. гривень. Левову частку надходжень складає податок на доходи фізичних осіб, від сплати якого за перші три місяці поточного року місцеві скарбниці отримали 103  млн. гривень. Також серед лідерів надходжень – єдиний податок, його суб’єкти господарювання сплатили   30,6 млн грн та податок на землю – його в місцевих бюджетах краю понад 20,8 млн гривень.

 

В умовах надзвичайної ситуації фахівцями Бердянського управління посилено роботу в дистанційному режимі

В умовах запровадження надзвичайної ситуації та з введенням відповідними рішеннями територіальних влад додаткових обмежувальних заходів на цих територіях, направлених на запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2  Бердянським управлінням ГУ ДПС у Запорізькій області посилено роботу в напрямку надання дистанційних послуг для платників податків.

Так, фахівці Бердянського управління постійно спілкуються з платниками в дистанційному режимі - телефонами та надають допомогу, роз'яснення стосовно адміністрування податків в умовах надзвичайної ситуації.

Наразі, найбільш актуальними є питання щодо строків подання декларацій, відстрочки та скасування податкових платежів, обмеження штрафів тощо, які внесено законом України від 17.03.2020 року № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID – 19)» та законом України від 30.03.2020 № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням  коронавірусної хвороби (COVID-2019)».

Нагадаємо, що з 23 березня 2020 року призупинено роботу ЦОПів Бердянського управління за адресами: м. Бердянськ пр. Праці, 20 та м. Приморськ, вул. Соборна, 63.

Прийом  здійснюється за попереднім записом за телефонами:

(06153) 3-84-06 та (050) 534-21-73 

(виключно для надання невідкладних послуг у разі гострої необхідності. Зокрема, видачі картки платника податків, внесення до паспорта громадянина України (у формі книжечки) даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків та внесення до паспорта громадянина України (у формі книжечки) відмітки про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта).

Також, приймання вхідної кореспонденції, здійснюється через поштову скриньку, яку розміщено у вхідних приміщеннях (тамбурі) ЦОПів або засобами поштового зв’язку. Інформацію про реєстрацію документів, що надійшли до Бердянського управління можливо отримати за телефоном: (06153) 3-84-06.

Для більш плідної комунікації «платник - податкова служба» на період карантинних обмежень, що діють у нашій державі на даний момент, платники податків території обслуговування Бердянського управління можуть звертатись до керівників та фахівців структурних підрозділів управління:

-         (6153) 3-84-06; (050) 534-21-73 – ЦОП Бердянськ та Приморськ;

-         (6153) 3-84-69– відділ податкових сервісів;

-         (6153) 3-84-23, 3-86-40– відділ податків і зборів з юридичних осіб.

Податківці Бердянського управління закликають платників податків  користуватися електронними сервісами ДПС для надання податкової звітності, листування з ДПС та отримання багатьох послуг в on-line режимі!

 

Новини законодавства

Зміни в податковому законодавстві, спрямовані на підтримку бізнесу в умовах карантину

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області інформує, що 02 квітня 2020 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» №540-ІХ від 30.03.2020 (далі – Закон №540), яким  внесено зміни, зокрема, до Податкового Кодексу України.

Змінами, внесеними Законом №540 до ПКУ, зокрема передбачено:

- збільшення граничного обсягу доходу, встановленого для платників єдиного податку:

І група (підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торгівельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню) – до 1,0 млн грн.;

ІІ група (підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у т.ч. побутових платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними в трудових відносинах одночасно не перевищує 10 осіб)– до 5,0 млн грн.;

ІІІ група (підприємці, не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними в трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми) – до 7,0 млн грн.;

- право на податкову знижку з ПДФО на суму витрат, які добровільно перераховані (передані) громадським об'єднанням та/або благодійним організаціям та/або центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я, та/або іншим центральним органам виконавчої влади, які реалізують державну політику у сферах санітарного та епідемічного благополуччя населення, контролю якості та безпеки лікарських засобів, протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням, та/або особі, уповноваженій на здійснення закупівель у сфері охорони здоров'я, та/або закладам охорони здоров'я державної та/або комунальної власності, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій протягом карантину, що запроваджений Кабінетом Міністрів України у порядку, встановленому законом, на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19),  у повному обсязі без урахування обмежень, визначених підпунктом 166.3.2 пункту 166.3 статті 166 Податкового Кодексу;

- тимчасово, на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено КМУ.

У разі здійснення операцій, звільнених відповідно до цього пункту, положення п.198.5 ст. 198 та ст.199 ПКУ не застосовуються щодо таких операцій:

- нульовий акциз та спрощення адмінпроцедури виробництва і закупівель спирту для дезінфекторів;

- звільнення від плати за землю (земельного податку та орендної плати), а також від податку на нежитлову нерухомість за період  з 01 березня по 31 березня 2020 року (при цьому відмінено попередні зміни до ПКУ, внесені Законом №533, які передбачали таке звільнення на березень та квітень 2020);

- зупинено перебіг строків (в частині процедури адміністративного оскарження) щодо скарг платників податків (крім скарг щодо заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ)  які надійдуть до 31 травня 2020, та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020.

Закон №540 опубліковано  02 квітня 2020  в газеті «Голос України»

 

Набули чинності пільги по податку на землю у зв’язку з поширенням COVID-19

За період із 1 березня по 31 березня 2020 року не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності.

При цьому платники плати за землю (крім фізичних осіб), які самостійно обчислюють суму податку, подали податкову декларацію, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання із сплати плати за землю за податковий період березень 2020 року.

У разі якщо у березні чи квітні 2020 року платниками плати за землю було подано уточнюючу податкову декларацію щодо зменшення податкового зобов’язання із сплати плати за землю за податковий період квітень 2020 року з причин, які не пов’язані із самостійним виявленням помилок, що містяться у раніше поданій ними податковій декларації, такі платники плати за землю зобов’язані подати не пізніше 30 квітня 2020 року уточнюючі податкові декларації з плати за землю (земельного податку та/або орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності) за 2020 рік, в яких відобразити зміни податкового зобов’язання із сплати плати за землю за податкові періоди березень та квітень 2020 року відповідно до п.52.4 Закону України №540 від 30 березня 2020 року.

При цьому у разі подання таких податкових декларацій з вище зазначених підстав, до таких платників податків не застосовуються санкції, визначені статтею 50 Податкового кодексу, та штрафні санкції згідно з вимогами пункту 120.2 статті 120 ПКУ, за внесення змін до податкової звітності в частині збільшення податкових зобов’язань з плати за землю за податковий період квітень 2020 року.

Платники плати за землю (земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності), які визначають податкові зобов’язання із плати за землю на підставі податкових декларацій, сплачують податкове зобов’язання із сплати плати за землю за податковий період квітень 2020 року у повному обсязі за місцезнаходженням земельної ділянки у строк до 30 червня 2020 року без нарахування пені та штрафних санкцій, передбачених Податковим кодексом України за порушення термінів сплати податкових зобов’язань щодо загальних термінів сплати податкового зобов’язання за такий період.

Довідково: зміни внесені Законом України від 30 березня 2020 року №540 – ІХ « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням короновірусної хвороби (COVID-19).

 

Зміни до Закону №2464: у період 01 березня – 31 травня не застосовуються штрафні санкції по ЄВ, зупиняється строк розгляду скарг та продовжується строк подачі скарг

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що 02 квітня 2020 набрав чинності Закон України від 30.03.2020 №540-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким внесено зміни до Закону України від 08 липня 2010  №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» , а саме:

У періоди з 01 березня по 31 березня, з 01 квітня по 30 квітня та з 01 травня по 31 травня 2020 року:

- не застосовуються штрафні санкції за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), несвоєчасне подання звітності до податкових органів;

- не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди, підлягає списанню.

Тимчасово:

- на період до 31 травня 2020 року (включно), зупиняється встановлений Законом №2464 строк розгляду скарг платників податків єдиного внеску, що надійшли/надійдуть до 31 травня 2020 року та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року. Таке зупинення не породжує будь-яких наслідків, передбачених частиною четвертою статті 25 Закону №2464. Податковий орган, який розглядає скаргу платника єдиного внеску, зобов’язаний прийняти вмотивоване рішення та надіслати його платнику єдиного внеску на адресу платника єдиного внеску поштою з повідомленням про вручення або надати йому під розписку;

- до 31 травня 2020 року (включно), продовжується строк подачі скарг платників єдиного внеску, термін подачі яких припадає на період з 18 березня до 31 травня 2020.

 

Звільнення від оподаткування ПДВ медвиробів для боротьби з коронавірусом

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що Законом України від 30.03.2020 № 540-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)" пункт 71 підзроділу ІІ розд. ХХ ПКУ викладено в новій редакції. Нагадаємо, що цей пункт було введено Законом № 530 щодо боротьби з коронавірусом. Зазначений пункт у попередній редакції звільняв від оподаткування ПДВ лише імпорт ліків та мед виробів для боротьби з коронавірусом.

Згідно зі змінами тимчасово, на період, що закінчується останнім числом місяця,  в якому завершується дія  карантину, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання  на митній території України товарів  (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 року № 224.

 

Роз’яснення законодавства

ФОП – платники єдиного порядку: подання заяви щодо періоду щорічної відпустки або терміну втрати працездатності

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє.

Відповідно до пунктів 295.1 та 295.2 ст. 295 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

Пунктом 295.5 ст. 295 ПКУ визначено, що платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Суми єдиного податку, сплачені відповідно до п. 295.5 ст. 295 ПКУ підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів з цього податку за заявою платника єдиного податку.

Помилково та/або надміру сплачені суми єдиного податку підлягають поверненню платнику в порядку, встановленому ПКУ (п. 295.6 ст. 295 ПКУ).

Згідно із п.п. 298.3.2 п. 298.3 ст. 298 ПКУ інформація про період щорічної відпустки і терміни втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі.

Нагадуємо, що за допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету платники податків мають можливість надіслати лист (запит, звернення тощо) до відповідного органу ДПС у форматі рdf (обмеження 2 МБ).

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://саbіnеt.tах.gov.ua/, а також через офіційний веб-портал ДПС.

 

Як підприємці сплачують єдиний податок та ЄСВ на період щорічної відпустки та лікарняного?

Підприємці - платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку:

- протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки,

- а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Інформація про період щорічної відпустки і терміни втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається до податкового органу за заявою у довільній формі (п. 295.5 ст. 295, п.п. 298.3.2 ст. 298 Податкового кодексу).

Окремого терміну подання заяви щодо періоду щорічної відпустки та її  форми не встановлено.

Але з метою уникнення порушення терміну сплати авансових платежів доцільно подавати заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки, а заяву щодо терміну втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подавати одразу після закінчення лікарняного.

Якщо тривалість відпустки є меншою одного календарного місяця, то звільнення від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця не передбачено.

Нагадаємо, що платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок авансовими внесками не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь звітний період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

Платників єдиного податку третьої групи та першої і другої груп, які використовують найманих працівників на період відпустки не звільнено від сплати єдиного податку.

Отже, підприємці-платники єдиного податку 1 і 2 груп, можуть скористатись нормою щодо звільнення від сплати єдиного податку упродовж одного календарного місяця на рік на час відпустки за умови, якщо вони працюють самостійно та не використовують працю найманих осіб.

Слід зазначити, що за періоди з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року підприємці,  які обрали спрощену систему оподаткування тимчасово звільняються від нарахування та сплати ЄСВ за себе. Тобто за березень та квітень 2020 року платників єдиного податку звільнено від сплати ЄСВ за себе.

Такі особи можуть прийняти самостійне рішення про сплату єдиного внеску за вказані періоди. У такому разі, інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску, за вказаний звітний період, що свідчитиме про прийняття рішення про нарахування та сплату ЄСВ за вказані періоди.

 

До 1 січня 2021 року штрафні санкції будуть застосовуватися у зменшених розмірах

До 1 січня 2021 року продовжено період, протягом якого санкції, визначені пунктом 1 статті 17  Закону України від 06.07.95 №265-/95-ВР «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», будуть застосовуватися у зменшених розмірах, а саме:

-10 % вартості проданих з порушенням, встановленими цим пунктом товарів (робіт, послуг) – за порушення вчинене вперше;

-50 % вартості проданих з порушенням, встановленими цим пунктом товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Також на 01 січня 2021 року перенесено запровадження процедури «КЕШБЕК».

Довідково: Закон України від 17.03.2020 №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID – 19)».

 

Оприбуткування готівки в касі: які діють правила

Готівка, що надходить до кас, повинна своєчасно та в повній сумі оприбутковуватися (п. 58 «Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні», затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148).

Оприбуткування готівки – це проведення суб’єктами господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі/книзі обліку доходів і витрат/книзі обліку доходів/фіскальному звітному чеку/розрахунковій квитанції (п.п. 18 п. 3 Положення № 148).

Оприбуткуванням готівки в касах установ/підприємств та їх відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів (п. 1 Положення № 148).

Оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО без ведення касової книги, є забезпечення зберігання щоденних фіскальних звітних чеків в електронній формі протягом строку, визначеного п. 44.3 ст. 44 Податкового кодексу України і занесення інформації згідно з фіскальними звітними чеками до Книги обліку розрахункових операцій (КОРО) – у разі її використання на період виходу з ладу РРО чи відключення електроенергії).

Оприбуткуванням готівки в касах суб’єктів господарювання, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням КОРО без застосування РРО, є занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО.

Оприбуткування та облік фізичними особами – підприємцями отриманих доходів здійснюється в книгах обліку доходів і витрат (або книгах обліку доходів).

Установа/підприємство зобов’язане розробити та затвердити внутрішнім документом порядок оприбуткування готівки в касі установи/підприємства, у якому максимально врахувати особливості роботи як установи/підприємства, так і його відокремлених підрозділів (внутрішній трудовий розпорядок, режим роботи, графіки змінності, порядок та особливості здавання готівкової виручки (готівки) до банку).

Для відокремлених підрозділів установи/підприємства порядок оприбуткування готівки в касі встановлюється та доводиться внутрішніми документами установи/підприємства (п. 12 Положення № 148).

Підприємства та фізичні особи – підприємці, яким надано право проводити розрахунки готівкою із споживачами без використання РРО з використанням відповідних книг обліку і специфіка функціонування яких унеможливлює оформлення ними кожної операції касовим ордером (продаж проїзних і перевізних документів; білетів державних лотерей; квитків на відвідування культурно-спортивних і видовищних закладів), оприбутковують готівку наприкінці робочого дня за сукупністю операцій у цілому за робочий день з оформленням касовими документами і відображенням у КОРО або розрахунковій книжці (п. 13 Положення № 148).

Суми готівки, що оприбутковуються, повинні відповідати сумам, визначеним у відповідних касових (розрахункових) документах.

 

Включення до складу витрат фізичної особи – підприємця вартості придбаних товарів та інших активів у фізичної особи – підприємця платника єдиного податку

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб – підприємців визначений ст. 177 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

Згідно з п. 177.2 ст. 177 ПКУ об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Пунктом 177.4 ст. 177 ПКУ визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, який не обмежує фізичну особу – підприємця в придбанні товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у фізичної особи – підприємця платника єдиного податку.

Таким чином, фізична особа - підприємець на загальній системі оподаткування при визначенні об’єкта оподаткування має право включати до складу витрат вартість придбаних товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у фізичної особи – підприємця платника єдиного податку, за умови, що такі витрати пов’язані з господарською діяльністю платника та підтверджені відповідними первинними документами.

 

Дата, яка вважається датою отримання доходу платником єдиного податку третьої групи

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє.

Відповідно до п. 292.6 ст. 292 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Для платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість, датою отримання доходу є дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

Для платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи) датою отримання доходу також є дата відвантаження товарів (виконання робіт, надання послуг), за які отримана попередня оплата (аванс) у період сплати інших податків і зборів, визначених ПКУ.

 

Яким чином платнику єдиного внеску - ФОП знятись з обліку в контролюючих органах у разі припинення підприємницької діяльності?

У Бердянському управлінні ГУ ДПС у Запорізькій області проінформували: законом України від 13 травня 2014 року № 1258-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців за заявницьким принципом» внесено зміни до Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464).

Зняття з обліку платників єдиного внеску – фізичних осіб – підприємців, здійснюється контролюючими органами на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, після проведення передбачених законодавством перевірок платників та проведення остаточного розрахунку (абз. 7 частини 1 ст. 5 Закону № 2464).

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця така фізична особа користується правами, виконує обов’язки та несе відповідальність, що передбачені для платника єдиного внеску, в частині діяльності, яка здійснювалася нею як фізичною особою – підприємцем (частини 4 ст. 6 Закону № 2464).

При цьому останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності такої фізичної особи (частина 8 ст. 9 Закону № 2464).

Платник єдиного внеску (фізична особа – підприємець) знімається з обліку після проведення перевірки та здійснення остаточного розрахунку зі сплати єдиного внеску.

До реєстру страхувальників вносяться відповідні записи із зазначенням дати та причини зняття з обліку платника єдиного внеску.

Датою зняття з обліку платника єдиного внеску є дата внесення запису до реєстру страхувальників.

 

Неприбуткова організація, яка порушила вимоги закону, що регулює її діяльність, підлягає виключенню з Реєстру неприбуткових

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що неприбутковим підприємством, установою та організацією для цілей оподаткування податком на прибуток є підприємство, установа та організація (далі – неприбуткова організація), що одночасно відповідає вимогам, встановленим  п.п.133.4.1 п. 133.4 ст. 133 ПКУ та внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр).

Доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на її  утримання та реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

У разі недотримання неприбутковою організацією вимог, визначених п. 133.4 ст. 133 ПКУ, а для релігійної організації – вимог, визначених абз.2 п.п. 133.4.1- 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 ПКУ, така неприбуткова організація зобов’язана подати у строк, визначений для місячного податкового періоду, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою, якщо таке визнання відбулося пізніше) по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити і сплатити суму самостійно нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток. Податкове зобов’язання розраховується виходячи із суми операції нецільового використання активів. Така неприбуткова організація виключається контролюючим органом з Реєстру та вважається платником податку на прибуток для цілей оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення. За період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено порушення, по 31 грудня податкового (звітного) року  неприбуткова організація зобов’язана щокварталу подавати до контролюючого органу податкову декларацію з податку на прибуток (з наростаючим підсумком), сплачувати податок у строк, визначений для квартального періоду та подавати фінансову звітність у порядку, встановленому для платників податку на прибуток.

Встановлення контролюючим органом факту використання неприбутковою організацією доходів (прибутків) для цілей інших, ніж передбачені п.п. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 ПКУ, є підставою для виключення її з Реєстру і нарахування податкового зобов’язання з податку на прибуток, штрафних санкцій і пені. Податкові зобов’язання, штрафні санкції і пеня нараховуються, починаючи з першого числа місяця, в якому вчинено таке порушення.

Отже, порушення неприбутковою організацією, яка перебуває у Реєстрі, вимог закону, який регулює її діяльність, що призводить до порушення вимог п. 133.4 ст. 133 ПКУ, є підставою для виключення такої організації з Реєстру з нарахуванням податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств відповідно до підпунктів 133.4.3 і 133.4.4 п. 133.4 ст. 133 ПКУ та переходом до сплати податку на прибуток.

 

Платні послуги у сфері охорони здоров’я з 01 січня 2021 надаються ФОП – «єдинниками» із застосовуванням РРО

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що Законом України від 17.03.2020 № 533-ІХ відтерміновано дату  набрання чинності Законом України від 20.09.2019 №129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» (далі – Закон №129) до 01.08.2020.

Нагадуємо, що Законом №129 передбачено зміни до Податкового Кодексу,  зокрема, у новій редакції викладено п.296.10 ст.296 ПКУ і доповнено п. 61 підрозд. 10 розд. XX «Інші перехідні положення» ПКУ.

Нова редакція пункту 296.10 статті 296 ПКУ встановлює, що  реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку першої групи.

Абзацом 4 п.61 підрозд. 10 розд. XX «Інші перехідні положення» ПКУ  (у новій редакції) передбачено, що з 01 січня 2021 до 01 квітня 2021  РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (ФОП), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1,0 млн.грн., незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють, зокрема, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010 затверджена наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 № 457 із змінами та доповненнями, якою передбачено код 86 «Охорона здоров’я».

 

Інформація щодо термінів сплати податків, зборів, платежів та подання податкової звітності

 Дата

Податок, збір, платіж

Законодавчі та нормативні акти

(із зазначенням конкретних підпунктів, пунктів і статей та повних назв відповідних законодавчих та нормативних актів), на підставі яких сплачуються податки, збори, платежі і подається податкова звітність

21.04.2020

останній день подання звітності

Податкова декларація з податку на додану вартість за березень 2020 року

Підпункт 49.18.1 та п. 203.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI

 

21.04.2020

останній день подання звітності

Податкова декларація з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за березень 2020 року

Пункт 286.3 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI. 

 

21.04.2020

останній день подання звітності

Податкова декларація з рентної плати за березень 2020 року

Підпункт 49.18.1, ст. 257 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI

21.04.2020

останній день подання звітності

Розрахунок з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України (Додаток 41 до Декларації) за березень 2020 року 

Підпункт 49.18.1 та п. 257.3 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI

 

29.04.2020

останній день сплати

авансового внеску з податку на нерухоме майно за I квартал 2020 року

Підпункт "б" пп. 266.10.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI

29.04.2020

останній день сплати

авансового внеску з транспортного податку юридичними особами за I квартал 2020 року

Підпункт "б" пп. 267.8.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI

 

30.04.2020

останній день сплати

Податок на додану вартість за березень 2020 року

Пункти 57.1 та 203.2 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

 

30.04.2020

останній день сплати

Плата за землю за березень 2020 року  

Пункти 57.1, 287.3 та 287.4 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI

30.04.2020

останній день сплати

Рентна плата за користування радіочастотним ресурсом за березень 2020 року

Пункти 57.1 та 257.5 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI

 

30.04.2020

останній день сплати

єдиного податку платниками 4-ї групи за I квартал 2020 року

Пункт 57.1 і пп. 295.9.2 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI 

30.04.2020

останній день сплати

авансового внеску з туристичного збору за квітень 2020 року платниками, які сплачують туристичний збір авансами щомісяця

Підпункт 268.7.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI

 

 

Дохід, отриманий фізичною особою протягом звітного року від продажу двох та більше об’єктів рухомого майна підлягає оподаткуванню

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що дохід, отриманий фізичною особою протягом звітного року від продажу іншій фізичній особі двох та більше об’єктів рухомого майна підлягає оподаткуванню. Такий обов’язок виникає, якщо при нотаріальному посвідченні договору продажу об’єктів рухомого майна не сплачено до бюджету податок на доходи фізичних осіб і військовий збір.

Нагадаємо, порядок оподаткування операцій з продажу або обміну рухомого майна визначено статтею 173 Податкового кодексу України. Зокрема, дохід, отриманий фізичною особою протягом звітного року від продажу іншій фізичній особі двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла чи мопеда підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5 %. Якщо продаж об'єктів рухомого майна здійснює фізична особа-нерезидент, такий дохід оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором – 1,5 %.

Звертаємо увагу, що фізична особа (продавець) при продажу рухомого майна є відповідальною за нарахування й утримання податку на доходи фізичних осіб і військового збору. Вона самостійно визначає суму податку і збору та сплачує його до бюджету за місцем нотаріального посвідчення такого договору.

Якщо при нотаріальному посвідченні договору продажу об’єктів рухомого майна не сплачено до бюджету податок на доходи фізичних осіб і військовий збір, такий дохід необхідно задекларувати до 1 липня 2020 року.

 

Заяву 1-РН можна подати через Єдине вікно подання електронної звітності або через Електронний кабінет

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області інформує, що неприбуткові організації мають змогу подати реєстраційну заяву за формою 1-РН (далі – Заява) з позначками «Реєстрація», «Зміни», «Виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій», зокрема, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством, якщо установчі документи оприлюднені на порталі електронних сервісів відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (пункт 6 Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 року  №440 зі змінами та доповненнями).

Заяву  в електронному вигляді платник створює у строки та відповідно до порядку,  визначеному законодавством,  із зазначенням всіх обов’язкових реквізитів та з використанням надійного засобу кваліфікованого електронного підпису (далі – КЕП), керуючись Порядком №557, а також Договором.

 Засобами електронного зв’язку Заява в електронній формі подається до контролюючих органів за ідентифікатором форми J1310502, зокрема з використанням режиму «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету.

Протягом двох годин з часу отримання електронного документу платнику надсилається перша квитанція, а якщо електронний документ надійшов після закінчення операційного дня або за 1 годину до його закінчення – протягом перших двох годин наступного операційного дня.

У першій квитанції, що формується за результатами автоматизованої перевірки, платник повідомляється про результати такої перевірки.

За відсутності підстав для відмови у включенні (повторному включенні) до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр), присвоєнні (зміні) ознаки неприбутковості, контролюючим органом друга квитанція не направляється.

У разі прийняття контролюючим органом за результатами розгляду Заяви рішення про відмову у включенні (повторному включенні) неприбуткової організації до Реєстру, присвоєнні (зміні) ознаки неприбутковості або виключення неприбуткової організації з Реєстру,  протягом трьох робочих днів з дня отримання контролюючим органом Заяви платнику надсилається друга квитанція.

Платник зобов’язаний, зокрема, вести архів надісланих до контролюючого органу файлів електронних документів із накладеними на них КЕП і печатками платника та отриманих електронних документів з КЕП чи печаткою контролюючого органу. Зберігати цей архів протягом строку, передбаченого законодавством для зберігання відповідних документів на паперових носіях.

 

Електронні сервіси для дистанційного спілкування з органами ДПС

У зв’язку з оголошенням в Україні карантину Державна податкова служба рекомендує використовувати електронні сервіси:

спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення "Єдине вікно подання електронної звітності" (далі – Єдине вікно);

інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет» (далі – Електронний кабінет).

Єдине вікно.

Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» розміщено на вебпорталі ДПС у розділі «Головна/ Електронна звітність/ Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності»/».

Електронний кабінет.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою:
http:// cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

У приватній частині Електронного кабінету платнику надано можливість:

відправити до будь-якого контролюючого органу листа в електронному вигляді (меню «Листування з ДПС»);

доступу до особистої інформації, зокрема реєстраційних та облікових даних (меню «Облікові дані»), даних інтегрованих карток (меню «Стан розрахунків з бюджетом»), переліку отриманих документів та поданої звітності платника податків (меню «Вхідні/вихідні документи»);

переглянути стан розрахунку з бюджетом (меню «Стан розрахунків з бюджетом»);

отримати витяг щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС, надіславши запит на його отримання;

отримати довідку про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи;

надіслати запити на отримання інформації, заяви на реєстрацію платником окремих податків, отримати витяги з реєстрів;

створювати та надсилати електронні документи: податкової та статистичної звітності, звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

скористатися іншими електронними сервісами та отримати корисну інформацію.

Для фізичних осіб в Електронному кабінеті об’єднано сервіси для громадян в окремий Е-кабінет для громадян, який надає можливість:

доступу до реєстраційних даних та даних про об’єкти оподаткування (рухоме та нерухоме майно, відомості про які надходять до ДПС з відповідних реєстрів інших державних органів);

доступу до сформованих податкових повідомлень – рішень щодо сум нарахованих податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та плати за землю;

подання декларації про майновий стан і доходи;

отримання відомостей про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

Заздалегідь просимо з розумінням поставитись до ситуації, що склалася, і просимо вибачення за можливі незручності!

 

Як переглянути інформацію про кваліфікований сертифікат відкритого ключа он-лайн?

Перевірити термін дії кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, отриманого в Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС (КН ЕДП ІДД ДПС), можна на офіційному інформаційному ресурсі КН ЕДП ІДД ДПС (https://acskidd.gov.ua) наступним чином:

1) за посиланням: Головна/«Пошук сертифікатів та СВС»/«Пошук сертифікатів».

Для цього в полі:

 «код ЄДРПОУ» - необхідно зазначити відповідно код ЄДРПОУ (для юридичних осіб);

«Реєстраційний номер облікової картки платника податків» – реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта у разі, якщо через релігійні переконання користувач в установленому порядку відмовився від реєстраційного номеру облікової картки платника податків та має відповідну відмітку у паспорті (для фізичних осіб);

«УНЗР ІD картки» – унікальний номер запису у реєстрі ІD картки (для фізичних осіб).

При цьому пошук сертифікатів користувачем може здійснюватись за одним або декількома реквізитами.

Після проставлення відповідних реквізитів користувачу необхідно натиснути «Пошук». У вікні «Результати пошуку» зазначено відомості про початок та закінчення строку дії кваліфікованого сертифіката відкритого ключа;

2) за допомогою безкоштовного програмного забезпечення «ІІТ Користувач ЦСК-1» за посиланням: Головна/«Отримання електронних довірчих послуг»/«Програмне забезпечення»/«Засіб кваліфікованого електронного підпису чи печатки – «ІІТ Користувач ЦСК-1»/«Інсталяційний пакет «ІІТ Користувач ЦСК-1.3.1 (версія:1.3.1.46)».

 Після завантаження Програми необхідно в меню Програми натиснути посилання «Переглянути сертифікати». Із наведеного переліку сертифікатів необхідно вибрати свій сертифікат або, у разі його відсутності, додати його за допомогою кнопки «Імпортувати».

Натиснути на вибраний сертифікат подвійним кліком лівої кнопки миші, обрати пункт «Детальна інформація». У вікні, яке з’явилось, можна переглянути детальну інформацію про кваліфікований сертифікат відкритого ключа, у т.ч. щодо терміну його дії.

 

Повторне (дистанційне) формування сертифікатів онлайн

Повторне (дистанційне) формування сертифікатів за електронним запитом можна здійснити онлайн на офіційному інформаційному ресурсі КН ЕДП ІДД ДПС за посиланням:

- Головна/«Повторне (дистанційне) формування сертифікатів за електронним запитом»/ On-line (https://acskidd.gov.ua/manage-certificates),

- або за допомогою програмного забезпечення «ІІТ Користувач ЦСК-1».

Для початку використання сервісу повторного (дистанційного) формування сертифікатів за електронним запитом за допомогою програмного забезпечення «ІІТ Користувач ЦСК-1» платнику необхідно встановити актуальну версію безкоштовного програмного забезпечення «ІІТ Користувач ЦСК-1», яка доступна для завантаження за посиланням:

- Головна/«Повторне (дистанційне) формування сертифікатів за електронним запитом»/«За допомогою Користувача ЦСК»,

- або Головна/«Отримання електронних довірчих послуг»/«Програмне забезпечення»/«Засіб кваліфікованого електронного підпису чи печатки - «ІІТ Користувач ЦСК-1»/«Інсталяційний пакет «ІІТ Користувач ЦСК-1.3.1 (версія:1.3.1.46)».

Клієнти КН ЕДП ІДД ДПС можуть переглянути Відеоінструкцію по повторному формуванню сертифіката за електронним запитом (https://www.youtube.com/watch?v=abVjwGuWZSU).

Також детальний опис по роботі сервісу та перелік можливих помилок розміщено у відповідних розділах Настанови користувача.

Скористатися сервісом повторного (дистанційного) формування сертифікатів зможуть лише ті користувачі, які мають:

 - чинні сертифікати (наприклад, до закінчення строку чинності сертифікатів залишилось декілька днів);

- незмінні реєстраційні дані (ПІБ, адреса реєстрації місця проживання, код ЄДРПОУ організації тощо);

- особистий ключ доступний лише користувачу та не є скомпрометованим.

Детальну інформацію щодо повторного (дистанційного) формування сертифікатів за електронним запитом розміщено на офіційному інформаційному ресурсі Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС (далі – КН ЕДП ІДД ДПС) (https://acskidd.gov.ua).

 

Заяву про повернення надміру сплачених сум грошового зобов’язання можна подати через Електронний кабінет

Помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов’язання підлягають поверненню платнику (крім випадків наявності у такого платника податкового боргу). У разі наявності податкового боргу, таке повернення проводиться лише після повного його погашення.

Для повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошового зобов’язання та пені (крім єдиного внеску) платник податків має подати протягом 1095 днів від дня їх виникнення до територіального органу ДПС за місцем адміністрування (обліку) помилково та/або надміру сплаченої суми заяву у довільній формі з зазначенням напряму перерахування коштів:

- на поточний рахунок платника податків в установі банку;

- на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на податкові органи, незалежно від виду бюджету;

- повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку.

Платник має можливість подати заяву в електронній формі через приватну частину Електронного кабінету за ідентифікатором форми J/F 1302001 або у довільній формі через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Податковий орган не пізніше ніж за п’ять робочих днів до закінчення двадцятиденного строку з дня подання платником податків заяви готує висновок про повернення відповідних сум коштів з відповідного бюджету та подає його для виконання відповідному органові, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань здійснюється з бюджету, у який такі кошти були зараховані.

У разі виникнення питань щодо користування Електронним кабінетом платника слід звернутись до служби підтримки за телефоном 0800501007 (напрямок 0) або за посиланням http://cabinet.tax.gov.ua/help/.

 

Подання заяви про реєстрацію РРО онлайн

Реєстрація РРО здійснюється в податковому органі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків (глава 2 розд. II «Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги)», затвердженого наказом МФУ від 14.06.2016 № 547).

Для реєстрації РРО суб’єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання подає до податкового органу заяву про реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-РРО (додаток 1 до Порядку № 547).

Суб’єкти господарювання, включені до системи подання податкових документів в електронному вигляді, можуть подавати реєстраційні заяви за ф. № 1-РРО в електронній формі засобами електронного зв’язку.

Реєстраційну заяву за ф. № 1-РРО суб’єкт господарювання може подати через приватну частину електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/login,

Вхід до приватної частини Електронного кабінету здійснюється виключно після проходження електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису.

У розділі «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету необхідно створити документ за формою «J1311401 – Заява про реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-РРО».

Усі розділи реєстраційної заяви за ф. № 1-РРО підлягають обов’язковому заповненню.

При заповненні реєстраційної заяви за ф. № 1-РРО у розд. 5 «Сфера застосування відповідно до Державного реєстру РРО» платник обирає потрібну інформацію щодо сфери застосування РРО з довідника в спливаючому вікні за посиланням: «розд. 5 «Сфера застосування відповідно до Державного реєстру РРО»/«Пошук у довіднику»/«код» та «назва» сфери застосування РРО».

У разі виникнення питань щодо користування Електронним кабінетом платника слід звернутись до служби підтримки за телефоном 0800501007 (напрямок 0) або за посиланням http://cabinet.tax.gov.ua/help/.

 

Податкові перевірки: план-графік оновлено

Державна податкова служба затвердила оновлений план-графік проведення документальних перевірок платників податків на 2020 рік. Він оприлюднений на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням: https://tax.gov.ua/diyalnist-/plani-ta-zviti-roboti-/402509.html.

Нагадаємо, що Законом України від 30 березня 2020 року № 540-IX " Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" запроваджено мораторій на проведення документальних і фактичних перевірок платників податків з 18 березня по 31 травня 2020 року, крім

документальних позапланових перевірок з підстав, визначених підпунктом 78.1.8 пункту 78.1 статті 78 цього Кодексу;

фактичних перевірок в частині порушення вимог законодавства в частині:

обліку, ліцензування, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

цільового використання пального та спирту етилового платниками податків;

обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками;

здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального, з підстав, визначених підпунктами 80.2.2, 80.2.3 та 80.2.5 пункту 80.2 статті 80 цього Кодексу".

 

Декларація про майновий стан і доходи за 2019 рік: подовжено термін подання

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 533-ІХ передбачено, зокрема, подовження строку подання  громадянами та фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність річної декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік.

Так, річна декларація про майновий стан і доходи за 2019 рік громадянами та фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність подається до 1 липня 2020 року (було до 1 травня), крім випадків, коли така декларація може бути подана пізніше цього строку.

Тобто, останній день подання декларації – 30 червня 2020 року.

Податкове зобов’язання, зазначене в поданій річній декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік необхідно самостійно сплатити у термін до 1 жовтня 2020 року (було до 1 серпня).

Нагадуємо, що платник може подати податкову декларацію засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу. При направленні декларації засобами електронного зв’язку можна скористатися електронним сервісом в Електронному кабінеті.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДПС.

Для цього необхідно отримати у будь-якому Акредитованому центрі електронний цифровий підпис та авторизуватись в електронному кабінеті.З переліком Акредитованих центрів можна ознайомитися у відкритій частині Електронного кабінету.

При складанні декларації http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/print-364200.html в Електронному кабінеті платника здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб та відомостей про об’єкти нерухомого  чи рухомого майна.

Декларація подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.2015 №859 (у редакції від 25.04.2019 №177).

 

Платникам ПДВ: включено до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості – як подати документи?

У разі встановлення відповідності платника ПДВ хоча б одному з критеріїв ризиковості платника податку комісією регіонального рівня приймається рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості.

Комісією регіонального рівня розглядається питання виключення платника з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості, у разі:

- виявлення обставин та/або отримання інформації, що свідчать про невідповідність платника податку критеріям ризиковості,

- та/або отримання інформації та копій відповідних документів від платника, що свідчать про невідповідність платника податку критеріям ризиковості.

У разі подання платником до податкового органу інформації та копій документів, що свідчать про невідповідність його критеріям ризиковості, то така інформація надається в електронному вигляді у форматі XML за формою «Повідомлення про подання інформації та копій документів щодо невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку (код форми J(F)13149)».

До Повідомлення можна додати необхідну кількість документів довільного формату (код форми J/F13601), до яких можна завантажити копії документів щодо невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку у форматі PDF, PNG або JPG.

Документами, необхідними для розгляду питання виключення платника з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості, можуть бути:

- договори, зокрема зовнішньоекономічні контракти, з додатками до них;

- договори, довіреності, акти керівного органу платника податку, якими оформлено повноваження осіб, які одержують продукцію в інтересах платника податку для здійснення операції;

- первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання і транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складські документи (інвентаризаційні описи), у тому числі рахунки-фактури/інвойси, акти приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявних типових форм та галузевої специфіки, накладні;

- розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків;

- документи щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачено договором та/або законодавством;

- інші документи, що підтверджують невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

Кількість документів довільного формату, що додаються до Повідомлення, не повинна перевищувати 100 шт.

Розмір вкладень (у форматі PDF, PNG або JPG) до документів довільного формату не повинен перевищувати 2 Мб.

Зазначені копії документів комісія регіонального рівня розглядає протягом семи робочих днів, що настають за датою їх надходження, та приймає рішення про відповідність/невідповідність платника податку критеріям ризиковості, яке платник ПДВ отримує в електронному кабінеті у день його прийняття.

Зазначена норма передбачена п. 6 «Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/ розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», затвердженого постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165.

 

Законодавство щодо ЄСВ

Нарахування ЄСВ працівникам, які після виходу з відпустки відпрацювали неповний місяць та отримали зарплату нижче мінімальної

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що відповідно до част.5 ст.8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №2464-УІ від 08.07.2010 (далі - Закон №2464), у разі якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску (ця норма не поширюється на нарахування заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи,  - у цих випадках  ставка ЄВ  застосовується до визначеної бази нарахування, незалежно від її розміру).

Згідно з п. 9 розд. ІІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №449 із змінами і доповненнями (далі - Інструкція 449), умовою застосування зазначеної норми є перебування найманого працівника у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця, які передбачені правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності згідно із законодавством. У разі  звільнення або прийняття працівника на основне місце роботи протягом місяця, в якому нарахована заробітна плата за відпрацьований час не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, сума ЄВ розраховується з фактично нарахованої заробітної плати незалежно від її розміру.

Суми оплати відпустки відносяться до того місяця, за який вони нараховані. Якщо після виходу з відпустки загальна сума нарахованої заробітної плати та оплати частини відпустки, яка припадає на поточний місяць, не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), сума ЄВ за цей місяць розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, та ставки ЄВ.

Отже, найманим працівникам за основним місцем роботи, які після виходу з будь-якої відпустки, визначеної ст. 4 Закону № 504, крім відпустки без збереження заробітної плати відповідно до п.18 част.1 ст.25 Закону №504, відпрацювали неповний місяць, в якому загальна сума нарахованого доходу за місяць не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, сума ЄВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, та ставки ЄВ у розмірі 22 відсотка.

 

Створюєте нові робочі місця, законодавством передбачена компенсація єдиного внеску

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області звертає увагу роботодавців, що постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2013 року № 153 затверджено Порядок компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Порядок № 153), яким передбачено компенсацію роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) у зв’язку із створенням нового робочого місця.

Дія Порядку № 153 поширюється на суб’єктів господарювання – роботодавців, які починаючи з 2013 року:

? створюють нові робочі місця та працевлаштовують на них працівників шляхом укладення трудового договору;

? протягом 12 календарних місяців з дня укладення трудового договору з особою, працевлаштованою на нове робоче місце, щомісяця здійснюють виплату їй заробітної плати в розмірі не менше ніж три мінімальні заробітні плати.

Якщо роботодавець забезпечив дотримання вищезазначених вимог, то такий роботодавець отримує право на компенсацію фактичних витрат у розмірі 50 відсотків суми нарахованого єдиного внеску протягом наступних 12 календарних місяців за умови збереження рівня заробітної плати у розмірі не менше ніж три мінімальні заробітні плати у місяці сплати єдиного внеску за особу, працевлаштовану на нове робоче місце.

Водночас, у разі зменшення штатної чисельності працівників та фонду оплати праці роботодавець втрачає право на компенсацію.

Норми визначені п. 2 Порядку № 153.

 

Важливо знати: зміни щодо сплати єдиного соціального внеску

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 №533-ІХ передбачається, зокрема, тимчасове звільнення від нарахування та сплати єдиного соціального внеску, а саме:

За періоди з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року тимчасово звільняються від нарахування та сплати ЄСВ за себе:

- підприємці на загальній системі оподаткування;

- підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування;

- особи, які провадять незалежну професійну діяльність (наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які проводять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність ьа отримують дохід від цієї діяльності);

- члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах

При цьому, такі особи можуть прийняти самостійне рішення про сплату єдиного внеску за такий періоди. У такому разі, інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску, за вказаний звітний період,що свідчитиме про прийняття рішення про нарахування та сплату ЄСВ за вказані період.

 

Головне управління ДПС у Запорізькій області

Запорізькі роботодавці сплатили два мільярди гривень ЄСВ

У першому кварталі 2020 року від платників податків Запорізького регіону надійшло 2 мільярди 88 мільйонів 619 тисяч гривень єдиного соціального внеску. Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Петро Філімонов, надходження у порівнянні із січнем-березнем минулого року збільшились майже на 11 відсотків або на 205 мільйонів 500 тисяч.

У березні запорізькі роботодавці забезпечили до пенсійного та соціальних фондів 693 мільйони, це на 44 мільйони або на 7 відсотків більше, ніж у березні 2019 року.

З початку року підприємства, установи, організації та підприємці м. Запоріжжя спрямували на соціальні потреби 1 мільярд 68 мільйонів, суб'єкти господарювання м. Енергодар, Кам’янсько-Дніпровського та Великобілозерського районів сплатили 349 мільйонів, м. Мелітополь, Мелітопольського та Веселівського районів – 200 мільйонів, м. Бердянськ, Бердянського та Приморського районів– 140 мільйонів, Василівського та Михайлівського районів – 56 мільйонів, Пологівського, Більмацького та Розівського районів – 53 мільйони, Оріхівського та Гуляйпільського районів – 52 мільйони, Вільнянського та Новомиколаївського – 51 мільйон тощо.

Нагадуємо, що відповідно до законодавчих змін за періоди з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року тимчасово звільняються від нарахування та сплати ЄСВ за себе:

- підприємці на загальній системі оподаткування;

- підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування;

- особи, які провадять незалежну професійну діяльність (наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які проводять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності);

- члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

При цьому вони можуть прийняти рішення про сплату ЄСВ за такий період. У такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного соціального внеску.

 

Держава поверне запоріжцям понад 3,4 мільйона гривень раніше сплаченого податку

У Запорізькій області станом на початок березня 1470 громадян скористалися правом на податкову знижку. Після проведених перерахунків податковою службою їм буде повернено 3 мільйони 430 тисяч гривень. Про це повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Петро Філімонов.

Він також наголосив, що податкова знижка надається виключно на офіційні доходи, з яких був сплачений податок на доходи фізичних осіб.

Крім того, Податковим кодексом визначено перелік умов, за яких може нараховуватися знижка. Зокрема, це:

– отримання доходу у вигляді заробітної плати. При цьому загальна сума податкової знижки не може перевищувати суми річної заробітної плати у поточному році;

– витрати мають бути фактично здійснені та підтверджені документально (платіжними та розрахунковими документами, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами тощо). Такі документи обов’язково мають містити інформацію про вартість товарів (робіт, послуг) та строк їх продажу (виконання, надання);

– податкова знижка може бути надана виключно резиденту України, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має про це відмітку у паспорті;

– скористатися правом на нарахування податкової знижки можна лише за наслідками звітного податкового року. На наступний рік це право не переноситься.

Для спрощення процедури декларування працює сервіс автоматичного заповнення декларації про майновий стан і доходи в Електронному кабінеті платника: https://cabinet.tax.gov.ua.

Також для зручності громадян довідку про минулорічні доходи можна отримати онлайн. Покрокова інструкція знаходиться за посиланням:

https://zp.tax.gov.ua/data/material/000/315/404125/Dov_dka_pro_dohodi_1_.pdf.

 

Запоріжці задекларували майже півмільярда гривень

За два місяці цьогорічної деклараційної кампанії 7138 мешканців Запорізького регіону подали декларації про доходи, отримані у 2019 році. Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Петро Філімонов, громадяни задекларували 492 мільйони гривень, що на 27 мільйонів більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Із податковими зобов'язаннями надійшло 5668 декларацій. У результаті до бюджету буде сплачено 18 мільйонів 200 тисяч гривень податку на доходи фізичних осіб, що на 4,1 відсотка більше, ніж торік, а також майже 3 мільйони гривень військового збору, що перевищило минулорічний рівень на 12,6 відсотка.

На даний час лідери декларування – запоріжці, які отримували доходи від продажу власновирощеної сільськогосподарської продукції (4034). На другому місці – спадкоємці (553), на третьому – громадяни, які здавали в оренду нерухоме майно (318). Також активно подають декларації мешканці області, які у минулому році продавали транспортні засоби та нерухомість (284).

З докладною інформацією про те, хто обов'язково повинен задекларувати доходи, можна ознайомитись на сайті податкової служби області:

https://zp.tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2020/informatsiyni-povidomlennya/412709.html.

Також наголошуємо, що подати декларацію можна дистанційно – в Електронному кабінеті платника (вхід до приватної частини здійснюється за допомогою електронного ключа): https://cabinet.tax.gov.ua.

Відеоурок про те, як задекларувати доходи, розміщений за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=YOhECvfE0Z4..

 

Запорізькі платники податків поповнили бюджети на 4,2 мільярда

У січні-березні 2020 року від суб'єктів господарювання і мешканців Запорізького регіону до бюджетів усіх рівнів надійшло 4 мільярди 244 мільйона гривень (без показників великих платників податків Запорізького управління Офісу ВПП ДПС). Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Петро Філімонов, рівень надходжень аналогічного періоду минулого року перевищено більш ніж на 306 мільйонів.

Із загальної суми 1 мільярд 989 мільйонів сплачено до державного бюджету. Це на 147,7 мільйона або 8 відсотків більше, ніж за перший квартал 2019 року.

Так, скарбниця отримала 913,8 мільйона гривень податку на додану вартість, зростання до минулорічного періоду склало 117,4 мільйона або на 14,7 відсотка.

Податку на доходи фізичних осіб надійшло 484,7 мільйона, що на 54,7 мільйона або на 12,7 відсотка більше, ніж торік.

Запорізькі підприємства і установи спрямували до держбюджету 279 мільйонів гривень податку на прибуток, майже 72 мільйони гривень рентної плати за використання природних ресурсів та 34,8 мільйона гривень екологічного податку.

Крім того, з початку року запоріжці сплатили 153,3 мільйона гривень військового збору, збільшивши відрахування порівняно із січнем-березнем 2019 року на 15,5 мільйона або на 11 відсотків.

У березні податкові надходження до державного бюджету склали 706,5 мільйона, це на 7,6 мільйона більше, ніж було сплачено у березні минулого року.

 

Справу запорізьких виробників "елітного" алкоголю передано до суду

Слідчі Головного управління ДФС у Запорізькій області під процесуальним керівництвом прокуратури області закінчили досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно учасників організованої злочинної групи із родинними зв'язками, які упродовж 2018-2019 років незаконно виготовляли алкогольні напої та збували їх на території регіону.

 Підпільний цех вони влаштували у приватному домоволодінні. Реалізація сурогату здійснювалась через роздрібну торгівельну мережу під видом елітних алкогольних напоїв іноземного виробництва.

Обвинувальний акт відносно учасників злочинного угруповання спрямовано до місцевого суду.

 

Запорізькі бюджети отримали більше двох мільярдів гривень

До місцевих бюджетів Запорізької області у першому кварталі надійшло 2 мільярди 255 мільйонів гривень (без даних великих платників податків, які зареєстровані в Запорізькому управлінні Офісу ВПП ДПС). За інформацією в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Петра Філімонова, цей показник на 158 мільйонів 503 тисячі або на 7,6 відсотка перевищив результати аналогічного періоду 2019 року.

Майже 65 відсотків доходів скарбниць громад забезпечила сплата податку на доходи фізичних осіб – 1 мільярд 454 мільйони, що на 164 мільйони або на 12,7 відсотка більше, ніж у минулому році.

Запорізькі підприємці, компанії і агровиробники спрямували до бюджетів 362,5 мільйона гривень єдиного податку, збільшивши відрахування до показників І кварталу 2019 року на 22,5 мільйона або на 6,6 відсотка.

Надходження плати за землю скали 231,6 мільйона, зокрема, від СГД-юридичних осіб надійшло понад 205 мільйонів, від фізичних осіб – 26,5 мільйона.

Підприємства регіону забезпечили понад 50 мільйонів гривень податку на прибуток, що на 2,4 мільйона або на п'ять відсотків більше, ніж торік.

Від роздрібної реалізації підакцизних товарів місцеві громади отримали майже 40 мільйонів гривень, зростання до даних січня-березня 2019 року склало 5,7 мільйона або 16,7 відсотка.

Крім того, до бюджетів сплачено 43,3 мільйона гривень рентної плати за використання природних ресурсів, 29 мільйонів гривень екологічного податку, 28,4 мільйона гривень податку на нерухомість тощо.

 

Державний бюджет України: результати ДПС у першому кварталі

До загального фонду державного бюджету у І кварталі 2020 року надійшло 110,8 млрд грн, що на 14,3 млрд грн, або на 14,9% більше, ніж минулого року.

Зростання надходжень порівняно з відповідним періодом минулого року по основних бюджетоформуючих платежах:

• ПДВ (сальдо) +10,1 млрд грн, або +63,8%;

• акцизний податок +2 млрд грн, або +19,0%;

• податок та збір на доходи фізосіб +4,1 млрд грн, або +16,8%;

• податок на прибуток +4,6 млрд грн, або +15,8%.

Зменшення надходжень спостерігається лише по рентній платі (-5,5 млрд грн, або -48,8%), що пов’язано з двократним зменшенням ціни на природний газ та, як наслідок, зменшенням обсягів його видобутку.

Також на 0,9 млрд грн, або на 58,1% скоротились порівняно з 2019 роком надходження від акцизного податку на електроенергію. Причиною цього стало виведення з бази оподаткування операцій з реалізації електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел.

Без урахування платежів, які фактично не залежать від ефективності адміністрування з боку Державної податкової служби, а є відображенням зміни законодавства та макроекономічних факторів (акциз з електроенергії та рента за видобування корисних копалин) індикатив Міністерства фінансів на І квартал виконано у повному обсязі – 100,2%, або +0,2 млрд гривень.

Варто зазначити, що показники дохідної частини закону про державний бюджет на 2020 рік були визначені виходячи з макропоказників, які передбачали зростання економіки, зокрема реального ВВП на 3,7%. Однак внаслідок світової кризи та інших несприятливих факторів макропрогноз був переглянутий: за даними Міністерства економіки, очікується падіння ВВП України на 3,9%.

«Цифри свідчать, що обсяг податкових надходжень зростає попри сповільнення економіки. Ми виводимо з тіні ті сфери та підприємства, які раніше платили не повністю, ухилялись від сплати. Чим забезпечуємо рівні правила гри та чесну конкуренцію для тих підприємців, які чесно платять податки. В цьому і полягає функція податкової», – наголосив Голова ДПС Сергій Верланов.

За матеріалами пресслужби ДПС України


« повернутися

Веб-сайти для громад України - GROMADA.ORG.UA Веб-сайти для районних державних адміністрацій України - RDA.ORG.UA Веб-сайти для районних рад України - RAYRADA.ORG.UA Веб-сайти для відділів освіти та освітніх закладів - OSV.ORG.UA Розробка офіційних сайтів державним організаціям


офіційні сайти «під ключ»
для органів державної влади

Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua